Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 6 februarie 2010

Scurt istoric al Jocurile Olimpice de iarna - perioada interbelica (I)

Primele jocuri olimpice de iarnă au avut loc în 1924 în Franta la Chamonix in perioada 25 ianuarie - 5 februarie 1924. La prima editie s-au desfasurat 10 probe si anume : biatlon, bob, combinata nordica, curling, hochei pe gheata, patinaj artistic, patinaj viteza, sarituri cu schiuri si schi fond. S-au acordat un numar 49 de medalii cele mai multe medalii fiind obtinute de catre Norvegia 17 (4 de aur, 6 de argint si 7 de bronz).
A doua editie a jocurilor olimpice de iarna s-au desfasurat la St.Moritz in Elvetia in perioada 11 februarie - 19 februarie 1928. Fata de editia anterioara apare o noua disciplina skeletonul dar dispar biatlonul si curlingul.
Au participat 25 de tari printre care si Romania. S-au inscris la aceste jocuri 464 de sportivi (438 de barbari si 26 femei). Dintre evenimentele cele mai importante ale acestei editii amintim medalia de aur obtinuta de norvegiana Sonja Henie la patinaj artistic. S-au acordat un numar 41 de medalii cele mai multe medalii fiind obtinute din nou de catre Norvegia cu 15 medalii( 6 de aur, 4 de argint si 5 de bronz).Delegatia Romaniei a deplasat 17 sportivi care au participat la 2 sporturi in 2 probe. Cele mai bune rezultate le-au obtinut bobul de cinci format din Grigore Socolescu, Mircea Socolescu, Iulian Gavat, Toma Petre Ghiţulescu, Traian Niţescu locul 7 si Ion Zăgănescu, Ioan Rucăreanu, Constantin Pascu, Toma Calista — la schi, patrulă militară, probă demonstrativă, pe distanta a 28,05 km, locul 8.
A treia editie ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă s-a desfăşurat la Lake Placid, New York, SUA în perioada 4 februarie - 15 februarie 1932. Guvernatorul statului New York Franklin Delano Roosevelt ( viitorul presedinte ale tatelor Unite ale Americii) a prezidat ceremonia de deschidere.
La aceasta editie s-au desfasurat intreceri la 7 discipline si anume : bob, combinata nordica, hochei pe gheata, patinaj artistic, patinaj viteza, sarituri cu schiurile si cross country.
Au participat 17 de tari printre care si Romania inscriidu-se la aceste jocuri 252 de sportivi (231 de barbari si 21 femei).
Dintre evenimentele cele mai importante ale acestei editii amintim medalia de aur obtinuta de americanul Edward Eagan la bob după ce la Jocurile Olimpice de vară din 1920 a câştigat o medalie de aur la box. S-au acordat un numar 42 de medalii cele mai multe medalii fiind obtinute de catre tara gazda cu 12 medalii (6 de aur, 4 de argint si 2 de bronz).Din nou delegatia Romaniei a deplasat 17 sportivi care au participat la 2 sporturi in 2 probe. Cele mai bune rezultate le-au obtinut ca si la editia precedenta bobul de cinci si anume locul 7.
A IV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă s-a desfăşurat la Garmisch-Partenkirchen, Bavaria, Germania în perioada 6 februarie - 16 februarie 1936. Germania find de asemenea, gazda Jocurilor Olimpice de vară de la Berlin din acelaşi an. Festivitatea de deschidere a fost prezidata de catre Adolf Hitler devenit cancelar al Germaniei din anul 1933.
La aceasta editie s-au desfasurat intreceri la 8 discipline si anume : bob, combinata nordica, hochei pe gheata, patinaj artistic, patinaj viteza, sarituri cu schiurile, schi si schi fond. Au participat 28 de tari printre care si Romania inscriidu-se la cel 8 discipline 646 de sportivi (566 de barbari si 80 femei).
Dintre evenimentele cele mai importante ale acestei editii amintim norvegianca Sonja Henie câştigă cea de-a treia medalie de aur consecutivă la patinaj artistic iar patinatorul norvegian de viteză Ivar Ballangrud a cucerit trei medalii de aur (500m, 5.000m şi 10.000m) şi una de argint (1.500m).
S-au acordat un numar 51 de medalii cele mai multe medalii fiind obtinute pentru a treia oara de catre Norvegia cu 15 medalii( 7 de aur, 5 de argint si 3 de bronz).
Delegatia Romaniei a deplasat 29 de sportivi cea mai buna performanta find obtinuta la patinaj artistic de catre perechea Irina Timcit - Alfred Eisenbeisser si anume locul 13.

Niciun comentariu:

Insportline