Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 13 iunie 2012

Italianul Nedo Nedi performerul Jocurilor Olimpice de la Anvers din 1920 cu 5 medalii de aur din 6 posibile la scrima

A saptea ediție a Jocurilor Olimpice s-a desfășurat la Anvers, in Belgia, în perioada 20 aprilie - 12 septembrie 1920. 
Ediția a VI-a a Jocurilor Olimpice, care trebuia să aibă loc la Berlin a fost anulată din cauza Primului Razboi Mondial. 
Pentru cea de-a VII-a ediție, inițial a fost aleasa Budapesta, în defavoarea orașelor Amsterdam si Lyon, dar ca urmare a alierii cu Germania, jocurile olimpice au fost transferate în orașul Anvers de CIO, care a dorit să aducă un omagiu poporului belgian, greu încercat în timpul primei conflagrații mondiale. Ca pedeapsă secundară Germania, Austria,Ungaria, Bulgaria si Turcia nu au fost invitate să participe (participarea Germaniei a fost interzisă și la a VIII-a ediție a JO).
Ceremonia a fost deschisă de regele Albert I-ul al Belgiei. Intrecerile s-au desfasurat pe Olympisch Stadion din Anvers. Au participat 29 de țări și 2.626 sportivi (din care 65 femei) care s-au întrecut în 154 probe din 22 de sporturi.
Prima ediție la care a fluturat steagul olimpic (proiectat în 1913 de Pierre de Coubertin.) și a fost rostit jurământul olimpic.S-au înregistrat 6 recorduri mondiale și 13 olimpice.Concursul de iahting s-a desfășurat în două țări diferite: Belgia si Olanda.
La scrimă, italianul Nedo Nadi a cucerit 5 medalii de aur din 6 posibile.
Americana Ethelda Bleibtrey a câştigat medalia de aur în toate cele trei probe de înot feminine. Ea a înotat în cinci curse, luând în calcul şi calificările, şi a bătut recordul mondial în fiecare din ele.
Suedezul Oscar Swahn, în vârstă de 72 de ani, a câştigat medalia de argint în proba de tir cu ţintă mobilă, dublu-foc, devenind cel mai în vârstă medaliat din istoria Jocurilor Olimpice.
Marele Paavo Nurmi din Finlanda a debutat la Olimpiadă la vârsta de 23 de ani, câştigând trei medalii de aur şi un argint în drumul lui spre statutul de legendă a J.O.
Suzanne Lenglen este o legendă a tenisului şi în 1920 la Anvers a fost medaliată în toate probele, câştigând aurul la simplu, aurul la mixt, alături de Max Decugis, şi bronzul în proba de dublu feminin.
Cele mai multe medalii le-a obtinut Statele Unite ale Americii 95 iar cele mai multe medalii de aur 41 au fost acontate tot de catre Statele Unite ale Americii.
România nu a participat, deşi C.O.R. primise invitaţie. Patruzeci de sportivi români urmau să concureze la şapte ramuri sportive, estimându-se că s-ar obţine locuri fruntaşe la rugby sau călărie, dar fondurile adunate s-au dovedit insuficiente şi românii nu s-au mai putut deplasa la Anvers.

Niciun comentariu:

Insportline