Totalul afișărilor de pagină

marți, 5 iunie 2012

Atletul finlandez Juho Pietari Kolehmainen a fost vedeta Jocurilor Olimpice de vara din 1912 de la Stockholm (Suedia)

A cincea ediție a Jocurilor Olimpice s-a desfășurat la Stockholm, in Suedia în perioada 5 mai - 27 iulie 1912. 
Ceremonia a fost deschisă de regele Gustav al V-lea. Intrecerile s-au desfasurat pe Olympiastadion din Stockholm. Au participat 28 de țări și 2.047 sportivi (din care 48 femei) care s-au întrecut în 102 probe din 14 de sporturi. Sportul cel mai bine reprezentat a fost atletismul in cadrul caruia s-au desfasurat 30 de proba si la care au participat 534 de sportivi.
A fost pentru ultima oară când medaliile de aur acordate au fost din aur masiv; medaliile moderne sunt de obicei din argint acoperit cu aur.
Cel mai în vârstă campion a fost Oscar Swahn, care, la 64 de ani și 258 de zile, a făcut parte din echipa de tir a Suediei, medaliată cu aur la cerb alergător.
Jocurile de la Stockholm au rămas în istorie şi pentru faptul că portughezul Francisco Lazaro a suferit un atac de cord în timpul maratonului, devenind primul sportiv care a murit în timpul Olimpiadei, dar şi pentru cea mai lungă cursă de ciclism pe şosea (320 de km), cel mai lung meci în proba de lupte greco-romane, disputat între Martin Klein şi Alfred Asikainen (11 ore şi 40 de minute) şi cel mai învârstă campion olimpic, suedezul Oscar Swahn (64 de ani şi 257 de zile), care a obţinut medalia de aur la tir, proba de ţintă mobilă.
Pe numele său complet Juho Pietari Kolehmainen, atletul finlandez a fost una dintre marile vedete ale Jocurilor Olimpice din 1912, unde a reuşit să câştige trei medalii de aur (5.000 de metri, 10.000 de metri şi cros individual) şi o medalie de argint (cros pe echipe).Născut pe 9 decembrie 1889, la Kuopio, Kolehmainen este considerat primul reprezentant al unei generaţii de excepţie în privinţa alergătorilor pe distanţe lungi, cunoscuţi sub numele de „Finlandezii zburători”. Cariera sa a avut de suferit din cauza Primului Război Mondial, însă şi în aceste condiţii a reuşit să mai obţină un titlu olimpic, în 1920, la maraton.
Alături de Paavo Nurmi, un alt atlet finlandez de succes, a aprins flacăra olimpică la Helsinki, în 1952, oraş în care a şi murit, la 77 de ani, în 1966.
Totodata au fost acceptate noi sporturi in familia olimpica : bărci cu motor, polo călare, rackets, tenis în sală, jeu de paume, patinaj artistic. S-au acordat 92 de medalii de aur dintr-un total de 249 medalii. Cele mai multe medalii le-a obtinut Statele Unite ale Americii 65 iar cele mai multe medalii de aur 24 au fost acontate tot de catre Statele Unite ale Americii.
Romania nu a fost reprezentata la aceasta editie a Jocurilor Olimpice.

Niciun comentariu:

Insportline