Totalul afișărilor de pagină

duminică, 17 februarie 2013

Festivalului Olimpic al Tineretului European editia a-XI-a Brasov 2013

Istoria Festivalului Olimpic  al Tineretului European (FOTE) a început cu mai bine de 20 de ani in urma cand prima editie, cea de vara, s-a organizat la Bruxxeles in 1991. Considerat a fi o rampa de lansare pentru concursurile de seniori acest festival si-a desfasurat prima editie de iarna in staţiunea italiană de schi Aosta, în 1993. Atunci  tinerele sperante aspirante la gloria olimpica au concurat pentru medaliile de la cinci discipline: Schi Alpin, Schi Fond, Biatlon, Patinaj Artistic şi Patinaj Viteză.
De atunci, multe viitoare stele ale sporturilor de iarnă au avut debutul la festivalurile de iarnă pentru tineret. Au devenit apoi câştigători sau medaliaţi la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale, Campionate Europene sau Cupe Mondiale.
Câştigători ai festivalurilor de iarnă pentru tineret şi vedete consacrate ale sportului internaţional au fost schiorii alpini Janica Kostelič (Slovenia.), Anja Paerson şi Anna Ottosson (Suedia), schiorii de fond Yulija Tchepalova (Rusia), Kristina Smigun (Estonia), săritorul cu schiurile Janne Happonen (Finlanda), patinatorii Yevgeniy Plyushchenko şi Irina Slutckaya (Rusia),Elena Lyashenko (Ucraina) şi mulţi alţii.
Brasovul a fost desemnata sa fie gazda celei de a-XI-a editii intre 17 şi 22 februarie 2013. Participanţii in numar de aproximativ 900 din 45 de tari care vor lui pe perioada intrecerilor in satul olimpic amenajat in Poiana Brasov se vor întrece la opt probe sportive, schi alpin (Poiana Brasov pe partia Subteleferic), Schi Fond (Predeal – Valea Rasnoavei), Biatlon (Cheile Gradistei), Hochei pe gheaţă si Patinaj Artistic (Patinoarul Olimpic din Brasov), Patinaj Viteză (Patinoarul din Poiana Brasov, Sărituri cu schiurile (Rasnov - Valea Carbunarii) şi Snowboarding (Predeal - partia Clabucet sosire). 
Iata si celelalte orase care au organizat pana acum editiile de iarna ale Festivalului Olimpic  al Tineretului European :Andorra la Vella, Sundsvall(Suedia), Poprad (Slovacia), Vuokatti (Finlanda), Bled (Slovenia), Monthey (Elvetia), Jaca (Spania), Szczyrk (Polonia) si Liberec (Cehia).
Logoul acestui festival are forma unui fulg de zapada in cele cinci culori olimpice. Frumusetea unui fulg de zapada este faptul ca nici unul nu seamana cu altul, nu exista doi fulgi la fel si chiar daca sint asa fragili, impreuna devin o forta.
Mascota oficială a EYOWF 2013 (FOTE 2013) este Martin, ursul carpatin. Martin este îmbrăcat în haine colorate în rosu, galben și albastru, reprezentând culorile steagului național. 
In clasamentul pe medalii Rusia conduce detasat cu 116 medalii din care 56 de aur urmata de Norvegia cu 63 de medalii din care 20 de aur si Italia cu 60 de medalii din care 23 de aur. Romania ocupa locul 28 cu 4 medalii toate de bronz.  

Niciun comentariu:

Insportline