Totalul afișărilor de pagină

luni, 28 mai 2012

Jocurile Olimpice de la Londra din 1908

A patra ediție a Jocurilor Olimpice s-a desfășurat la Londra, in Anglia în perioada 13 iulie -31 octombrie 1908. Deoarece oficialitățile grecești insistau în dorința ca întrecerile olimpice să aibă loc numai pe pământ grecesc, CIO a făcut o concesie și a aprobat organizarea la Atena a unei ediții jubiliare, în 1906, pentru a sărbători împlinirea a 10 ani de la reluarea Jocurilor Olimpice. Ulterior, rezultatele înregistrate cu această ocazie au fost considerate ca neoficiale iar Olimpiada de la Londra considerată cea de-a patra ediție.
Pentru gazduirea acestei olimpiade au candidate Berlinul, Milano si Roma jocurile atribuindu-se capitalei Italiei. După erupția vulcanului Vezuviului din 1906, ele au fost reatribuite Londrei. Tot în 1908 s-a născut şi crezul olimpic. “Este mai important să participi, nu să câştigi”, aşa a sunat fraza care ghidează şi azi Jocurile Olimpice, rostită de un episcop din Pennsylvania în timpul unei slujbe.
Ceremonia a fost deschisă de regele Eduard al VII-lea. La ceremonie, continuând practica de la Jocurile Intercalate din 1906, echipele au defilat în urma steagului național al fiecărei țări. Gazdele au construit într-un interval foarte scurt Stadionul White City cu o capacitate de 68.000 de locuri. Au participat 22 de țări și 2.008 sportivi (din care 37 femei) care s-au întrecut în 110 probe din 22 de sporturi. Sportul cel mai bine reprezentat a fost atletismul in cadrul caruia s-au desfasurat 26 d eproba si la care au participat 446 de sportivi.
Distanța probei de maraton a fost stabilită la 42,195 km (distanță oficializată în 1924). Linia de start a fost mutată pentru a permite familiei regale o bună perspectivă deoarece startul s-a dat de la Castelul Windsor.
John Taylor a fost un campion legendar, devenind primul afro-american care a câştigat medalia olimpică de aur, după ce a alergat în echipa SUA de ştafetă, a treia porţiune de 400 de metri.
Proba de aruncare a discului s-a efectuat atât prin procedeul "elen", de pe loc, cât și prin cel "modern", cu piruetă. Pentru prima dată s-a folosit prăjina de bambus.
Totodata au fost acceptate noi sporturi in familia olimpica : bărci cu motor, polo călare, rackets, tenis în sală, jeu de paume, patinaj artistic. S-au acordat 98 de medalii de aur dintr-un total de 291 medalii. Cele mai multe medalii le-a obtinut tara organizatoare - Statele Unite ale Americii – 141 (!) iar cele mai multe medalii de aur 53 au fost acontate tot de catre tara organizatoare. Înotătorul englez Henry Taylor a fost triplu campion olimpic și supranumit de presa vremii „steaua întrecerilor”. La 400 m, britanicul Halswelle a alergat singur în finală, adversarii săi, toți americani, retrăgându-se în semn de protest, pentru că unul dintre ei fusese descalificat.
La proba de maraton, italianul Dorando Pietri a trecut primul linia de sosire dar după ce a fost ajutat pe ultimii metri. Americanul Hayes, situat pe locul doi a făcut contestație și a fost declarat campion olimpic. Suedezul Oscar Swahn, care a cucerit aurul la tir (vânătoare), a devenit cel mai vârstnic campion olimpic din toate timpurile. El şi-a “îmbunătăţit” considerabil recordul în 1920, la Olimpiada de la Anvers, când a cucerit un nou titlu, la vârsta de 72 de ani şi 279 de zile. Romania nu a fost reprezentata la aceasta editie a Jocurilor Olimpice.În schimb poate fi remarcată obținerea primei medalii olimpice de către un sportiv român, este vorba de atletul Stefan Somodi din Cluj care a obținut medalia de argint la săritura în înălțime, concurând sub drapelul Ungariei, deoarece Transilvania era în acel moment parte a Imperiului Austro-Ungar.         Ștefan Somodi nascut la 22 august 1885 si decedat la Cluj la 8 iunie 1963 a fost un atlet roman, care a concurat în principal în probele de săritură în înălțime. Studiile le-a facut la Colegiul reformat sin Cluj aici avand și primul contact cu atletismul. La concursul Asociației Clujene de Patinaj din 29 ianuarie 1899 a câștigat premiul pentru categoria copii. În primăvara anului 1903 a participat la concursul regional din Debrecen, unde a obținut medalia de aur la săritura în lungime. În același an, pe data de 13 iunie căștigă și concursul elevilor reformați la probele de alergare, săritură în lungime (cu 602 cm) și săritură în înălțime (cu 172 cm). La vârsta de numai 20 de ani a câștigat campionatul Ungariei la săritură în lungime sub culorile asociației BEAC (Clubul Atletic Universitar Budapesta). La 21 iulie 1908 obține locul doi la olimpiada din Londra cu o saritură de 188 cm și în același an a câștigat campionatul Ungariei cu 184 cm, de data aceasta ca membru al clubului clujean KEAC . Doctor juris, a fost procurorul orașului Cluj, iar după cariera sportivă activă a fost un conducător al vieții atletice clujene. La începutul anilor 1930 a fost distins de catre regele Carol II pentru activitatea sa pedagogică și pentru rezultatele elevilor săi.

Niciun comentariu:

Insportline