Totalul afișărilor de pagină

luni, 7 mai 2012

Gheorghe Plagino primul roman participant la Jocurile Olimpice de vara de la Paris din 1900

 A doua ediție a Jocurilor Olimpice moderne s-a desfășurat la Paris in Franta în perioada 14 mai -28 octombrie 1900.În ciuda eforturilor grecești de a menține Jocurile Olimpice numai în Grecia, CIO a decis ca Jocurile să aibă loc de fiecare dată într-o altă țară.
Au participat 24 țări și 997 de sportivi care s-au întrecut în 95 de probe din 19 sporturi.Prima prezenta a femeilor la Jocuri Olimpice în calitate de participante. A fost una din cele mai lungi Olimpiade din istorie. 
Nu au existat festivități de deschidere și de închidere. Scrima s-a desfasurat la Tuilleries, gimnastica la Vincennes, ciclismul în Parc des Princes, iar atletismul în Bois de Boulogne. Învingătorilor nu le-au fost oferite medalii, ci obiecte.Primul titlu olimpic feminin a fost câștigat de jucătoarea britanică de tenis, Charlotte Cooper.Americanul Alvin Kraenzlein a cucerit patru medalii olimpice de aur în probele individuale. Trei maratoniști americani au contestat rezultatul spunând că alergătorii francezi de pe primele două locuri au scurtat traseul și dovada a fost că numai francezii nu erau murdari de noroi. CIO a confirmat rezultatul 12 ani mai târziu.
Printre tarile participante intalnim Boemia (!?), Cuba, Peru si Mexic.
Medaliile de aur, argint și bronz au fost acordate retroactiv de CIO.
 S-au acordat 42 de medalii de aur dintr-un total de 233 medalii. Cele mai multe medalii le-a obtinut tara organizatoare Franta - 92 iar cele mai multe medalii de aur 26 au fost acontate tot de catre Franta.
Un singur sportiv a reprezentat Romania la Jocurile Olimpice de vara din 1900 de la Paris din Franta si anume Gheorghe Plagino in proba de tir unde a ocupat locul 13 cu un total de 11 puncte. A fost prima participare a țării la Jocurile Olimpice și singura până în anul 1924.
Gheorghe Alexandru Plagino nascut la 16 noiembrie 1878  la Plaginești (astăzi comuna Dumbraveni din judetul Vrancea) nepot al fanariotului Aicachi Plagino si fiul lui Alexandru Plagino ginerele de la acea vreme a domnitorului Tarii Romanesti Barbu Stirbei din perioada 1849-1856, a fost primul sportiv care a reprezentat Romania la Jocurile Olimpice dn 1900 de la Paris din Franta. În proba de tir din 51 de participanți, Gheorghe Plagino a ocupat locul 13 doborand 11 talere din totalul celor 20. 
La Sesiunea CIO de la Londra de la 1 decembrie 1908, a fost ales al 57-lea membru al Comitetului Internațional Olimpic (al 35-lea în funcție), fiind retras de către autoritațile comuniste în februarie 1948.A fost al 2-lea român membru al Comitetului Internațional Olimpic, după George Gh. Bibescu (1899-1901). În anul 1934, Gheorghe Plagino a devenit primul președinte al Federației Române de Tir, fiind și președintele UFSR (Uniunea Federațiilor Sportive din România) între 1933 și 1940.

Niciun comentariu:

Insportline